YURT DIŞINDA İLK DURAK SARAYBOSNA !

14:24

Saraybosna Gezi Rehberi


Genel Bilgi ; 
Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti ve yarım milyondan biraz daha az olan nüfusuyla ülkenin en büyük şehridir

Şehrin köklü tarihinde pek çok kültürün izlerine rastlamak mümkün. Haklı olarak Saraybosna halkı geleneksel inanç zenginliği olarak İslam, Ortodoks, Katolik ve Museviliğin yüzyıllar boyunca süre gelen birlikteliği ile kıvanç duyuyor.

Saraybosna Doğunun ve Batının en iyi yanlarını içinde barındıran ve dünyada eşi ve benzeri çok az rastlanacak bir şekilde Ortodoks ve Katolik kiliseleriyle camii ve sinagogların bir kaç adım uzaklık mesafesinde yanyana görülebildiği bir yer. Saraybosna, dünyanın en büyük gezi rehberi ve dijital medya yayıncısı Lonely Planet’in 2010’da görülmesi gereken ilk 10 yer listesinde yer alıyor. Saraybosna sakinleri, çok sıcaktır ve suç oranı oldukça düşüktür.

Görülmesi Gereken Yerler ;


Baščaršija – arnavut kaldırımlı sokakları, camileri ve doğu tarzında dükkanları ile şehrin kalbi; Latin Köprüsü – I. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan Arşidük Franz Ferdinand’ın suikaste uğradığı köprü; Vrelo Bosne – Bosna nehrinin çıkış yeri, güzel bir park ve piknik yeri; Vijećnica (Belediye); Gazi Hüsrev Bey Camii – Osmanlı mimarisinin dünyadaki en iyi örneklerinden biri;Morića Han (Moriç Hann) – Saraybosna’da kalan son Osmanlı Hanı; Sebilj (Sebil); Bosna Tarih Müzesi – 1992-1995 arasındaki kuşatmayı hareketli bir ekran ile gösterir; Milli Müze – Bosna Hersek’ın insan ve doğa tarihini gösterir; Saraybosna Tüneli Müzesi – Saraybosna kuşatması esnasında insa edilen ve şehri serbest bölgeye bağlayan tunel; Aliya Izetbegović Müzesi – Bosna-Hersek ilk Devlet Başkanı müzesi.

Şehir içi Ulaşım ;


Saraybosna’nın merkezi, çevresinde saat yönünün tersine göre hareket yapan bir spinal tramvay ağı ile çevrilidir. Sekiz tranvay hattı, beş troleybüs hattı ve sayısız otobüs seferleri ile desteklenmiştir. Biletler sokaklar arasındaki büfelerden satın alınabilir (1.60 KM) ya da sürücüden biraz daha pahalı olarak (1.80 KM) satın alınabilir ve yolculuğun başında işlenmelidir. (1 KM yaklaşım olarak 1,5 TL yapar).

Saraybosna’daki ana demiryolu istasyonu şehrin kuzey-orta bölgesinde yer almaktadır. Ana otobüs istasyonu hemen tren istasyonunun yanındadır. Saraybosna havaalanı ise nispeten küçük ve şehir merkezine 10 km civarındaki Butmir banliyösünde bulunmaktadır.

Yeme İçme ;



Kentin kozmopolit sosyal ve kültürel yapısı, Saraybosna’nın mutfak kültürüne de yansımaktadır. Farklı dinsel ve etnik toplulukların varlığı bu çeşitliliğin başlıca sebebidir. Ayrıca, dünya mutfağından lezzetlerden de tatmanız mümkün.
Ćevapi (ćevapčići), Bosna’nın ulusal bir lezzetidir. Ćevapi, kıyılmış et, sarımsak, soğan, çeşitli sebze ve baharatlardan yapılmaktadır. Ortalama uzunluğu 5 cm. Yoğurt ve ekşitilmiş süt gibi süt ürünleriyle birlikte servisi yapılır.

BENZER GÖNDERİLER

0 yorum