FAYDALI BİLGİLER

Her Seyyah yanında daima 3 şey bulundurmalıdır:


1)       PARA
2)      PASAPORT veya KİMLİK
3)      SEYAHAT ÇANTASI
Paranız ve Pasaportunuzu / Kimliğinizi güvenli bir şekilde taşımaya her zaman dikkat edin! Bu önlemi aldıktan sonra seyahate çıkarken ve seyahat sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şeyler şunlardır;
Bavulunuzu hazırlarken;
İlk yapmanız gereken yanınız da götürmeyi düşündüğünüz her şeyin bir listesini çıkartmak. Böylece tatilde “bunu nasıl unuttum” diye üzülmezsiniz!
Eğer yanınızda bavulunuzun dışında bir de el çantası almayı düşünüyorsanız çok ağır olmamasına dikkat etmelisiniz. El çantanızı rahat taşımak için tekerlekli olanları tercih edebilirsiniz.
Bavulunuzun içine koyacağınız katlanabilen bir bez el çantası tatilden dönerken çok işinize yarayabilir. Genellikle tatile giderken bavullarımız düzenli olur ama dönüşte içine sığmak bir türlü mümkün olmaz! Tatilde alınan eşyalardan mıdır? Bilinmez siz en iyisi yanınıza yedek el çantası almayı unutmayın!
Bir bavulun içine günlerce lazım olacak eşyaları tıkıştırmak hiç de kolay bir iş değildir! Bavulunuz da aradığınızı kolayca bulabilmek için kıyafetlerinizi, ayakkabılarınızı ve bakım ürünlerinizi ayrı ayrı düzenlemelisiniz. Örneğin iç çamaşırlarınızı bir torbaya; takılarınızı küçük bir keseye doldurmakla işe başlayabilirsiniz.
Ağırlıktan ve bavulunu gereksiz yere doldurmaktan kurtulmak için şampuan ve cilt ürünlerinin küçük boylarını tercih etmelisiniz ya da bu ürünleri azaltarak yanınıza alabilirsiniz.
Banyo malzemelerini bir poşet içinde taşımanız da fayda var böylece akmaz ve sağa sola bulaşmaz. Örneğin büyük şampuan taşımak yerine sağlam küçük bir şişeye tatil boyunca işinizi görecek kadar şampuan koyabilirsiniz.
Çok lüks bir otelde konaklamıyor olabilirsiniz, bunun için hijyen açısından yanınıza el temizleme jeli veya ıslak mendil almayı unutmayın.
Ayakkabılarınızı veya terliklerinizi bavulun ceplerine yerleştirmeniz en doğrusu. Hatta altlarından kir bulaşmaması için naylon poşetlere koymayı unutmayın!
Bavulunuzda yer kazanmak için önce büyük eşyalarınızı yerleştirmelisiniz. Arada kalan boşluklara da buruşmasından veya kırılmasından endişe duymayacağınız eşyalarını gönül rahatlığıyla yerleştirebilirsiniz.
Kıyafetlerinin buruşmasını istemiyorsanız düzgün katlı olmalarına özen göstermeniz gerekli. Jean veya kumaş pantolonlarının buruşmasını engellemek istiyorsanız rulo yapabilirsiniz. Eğer düz katlı koymak istiyorsanız bacakları dışarıda kalacak şekilde alta yerleştirin; üzerine diğer kıyafetlerinizi ekledikten sonra en son pantolonun bacaklarını kıyafetlerin üzerine kapatın!
Son olarak bavulun içindeki kumaş emniyet kemerlerini çok sıkmadan bağlamayın böylece kıyafetlerinin kırışmasını engellersiniz.
Yurt Dışına Gidiyorsanız;
Pasaportunuzun ve nüfus kâğıdınızın bir fotokopisini çektirip, ayrı bir yerde muhafaza ediniz. (Kaybolma, çalınma anında bu size kolaylık sağlayacaktır).
Yanınıza, gittiğiniz ülkenin haritasını alınız. Ülkenin tanıtımı olan bir kitapçık -sözlük, size her zaman gerekli olabilir.
Yine gittiğiniz ülkenin Konsolosluk, Hava yolları ofisi gibi gerekli olabilecek yerlerin telefon numaralarını temin ediniz.
Gideceğiniz ülkenin örf ve adetlerini, mutfak kültürünü tanımaya çalışın.
Önemli evraklarınızı hiç bir zaman aynı yerde muhafaza etmeyin.
Seyahat Acentenizin telefon numaralarını, telefonunuza kaydetmeyi ihmal etmeyin.
Devamlı kullanmaya mecbur olduğunuz ilaçları yanınıza alırken, reçetenizi sakın unutmayın.
Yurt İçi Turlara Katılıyorsanız;
Acentenizin, rehberinizin, kalacağınız otelin telefon numaralarını almayı unutmayınız.
Gideceğiniz tesis hakkında detaylı bilgi edinin.
Evcil hayvanınız var ise, hayvanınızın tesise alınıp alınmayacağından emin olun.
Değerli eşyalarınızı teslim edeceğiniz bir kasanın olup olmadığını öğrenin. Eğer yoksa, gerekli olmayan önemli eşyalarınızı yanınıza almayın.
Kullandığınız ilaçları ve reçetenizi yanınıza almayı unutmayın.
Eğer sportif faaliyetlere katılmayı düşünüyorsanız, size gerekli olabilecek spor eşyaarınızı sakın unutmayın.
Yanınız da çocuğunuz var ise, çocuğunuzun doktorunun telefonlarını kaydetmeyi ihmal etmeyin.
Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçları her yerde bulamayabilirsiniz.
Günü birlik turlarda yanınıza yedek kıyafet almayı unutmayınız. Özellikle uzun yürüyüş olan programlarda gerekli olacaktır.
Uçuş saatinizi iyi ayarlayın;
Uluslararası seyahat ederken insanların uçağı kaçırdıklarını bazen görmekteyiz. Bunun nedenleri genellikle ya iyi hesaplayamamaktan ya da nasılsa yetişirim mantığından kaynaklanmakta... Kesinlikle dikkat edilmesi gereken şey uluslararası uçuşlar için 2 hatta 3 saat önceden havaalanında olunmalı. Çünkü bilet işlemleri ve çıkış işlemleriyle sırada beklerken geçen zaman azımsanacak kadar az değil... Siz de sıkıntı yasamak istemiyorsanız buna dikkat etmelisiniz... Hele Tayland gibi ülkelerde trafik ve işlemlerin çok yavaş yapıldığı bir ülkedeyseniz bunu 4 saat evveline kadar taşıyabilirsiniz.
Paranızı kesinlikle çok iyi gizlenen bir yere koymanız gerekir. Cüzdan olarak askılı ve elbise içinizden kullanacağınız cüzdanları tavsiye ederim. Arka cepte kullanılan cüzdanlar bütün dünyada cepçilerin en sevdiği mekandır :) Özellikle arka cepte taşıyacaksanız cüzdanınızı mutlaka düğmeli yada fermuarlı olmasına dikkat edin.
Para konusunda diğer bir tavsiye de değişik ceplere yetecek miktarda para koymaktır. En azından hırsızlık olsa bile diğer cepteki paralar sıkıntınızı giderme sansı sağlayacaktır.
Bilet ve Pasaport;
Biletinizi re-konfirme ettirmeyi unutmayın.
IATA üyesi havayollarında biletinizi aldığınız zaman bir sonraki uçuş için biletiniz eğer konfirme edilmişse bir sonraki uçuş öncesi bir daha konfirme ettirme sıkıntısı olmadan uçabilirsiniz. Ama eğer IATA değilse bu durumda havayolu şirketine ya telefonla ya yerine giderek biletinizi bir sonraki uçuş için konfirme ettirmeniz gerekiyor.
Biletinizi alırken ara uçuş biletlerinizi de mümkünse aynı seyahat acentesinden ve aynı bilet işlemleri içerisinde alın.
Bu sayede bileti daha ucuza alabileceksiniz. Gittiğim yerde daha ucuz bilet bulurum diye düşünüyorsanız genellikle yanılacaksınız çünkü Türkiye'den çıkış yaptığınız zaman, ilk gidiş ve dönüş bileti en yüksek olacak fiyatlardır ve ara parkurlar uygun fiyatlarla bu parkura eklenecektir... Siz, gittiğiniz ülkede o ara parkur biletini ANA parkur bileti olarak araştırdığınızda çok daha pahalı olduğunu göreceksiniz...
Pasaportunuz kaybolur ya da çalınırsa ne yapacaksınız;
Bir seyyahın başına gelecek en kötü olaylardan birisi pasaportunu kaybetmektir. Sizin uluslararası seyahatteki en önemli parçanız olan bu dokümanın kaybolması durumunda hemen o ülkedeki Türk Konsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Oradan size geçici bir doküman hazırlanıp geriye dönmeniz sağlanacaktır. Yalnız acı bir olay var; eğer kaybettiğiniz ülkeden sonra vize gereken başka ülkeye geçmek isterseniz bu hakkınız olmayacaktır. Pasaportunuzda olan vize kaybolduğu için isleme alınmayacaktır. Yani alınacak bu geçici pasaport ile en kısa yoldan Türkiye'ye dönersiniz :)
- Biletteki isim ile pasaporttaki isimler aynı olmalıdır.
- Pasaportunuzun renkli fotokopisini almayı ihmal etmeyin. Bu sayede eğer kaybolursa işlemlerde çok faydası olacaktır.
- Pasaportunuzun fotokopisi haricinde scanner dan kopyalarını alıp, Hotmail gibi her yerden bakabileceğiniz bir hesabınıza göndererek orada saklayabilirsiniz.
- Pasaportunuzun bir kopyasını eviniz ya da ofisinizde tutarsanız, kaybolma esnasında konsolosluğa fakslandığı zaman işlemleri oldukça hızlandıracaktır.
Çocuklarla Seyahat ediyorsanız;
- Çocuğunuz okuma yazma biliyorsa, ilgisini çekecek birkaç kitap yanınıza almayı unutmayın.
- Küçük çocuklar için seyahat anına kadar açmayacağınız ve seyahat başladıktan sonra vereceğiniz, içi oyuncak veya ilgisini çekecek şeyler bulunan çanta size rahat bir yolculuk yapma şansı sağlayacaktır.
- Çocuğa seyahat anında çok şekerli gıdalar yedirmeyin.
- Çocuğun kendi seçeceği şeyleri kendi çantasına koymasına izin vererek onun seyahatten kendi çapında zevk alacak hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
- Çocuğun kaybolabileceğini düşünerek, yanınızda fotoğrafını taşımanız yararlı olacaktır.
- Arabayla seyahat ediyorsanız, çocuğun ayakkabısını çıkarmak onu arada rahatlatacaktır. Ayrıca arada yerini de değiştirerek onun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Bayanlar için;
- Bazı ülkelerde erkeklerin sizi rahatsız etmesini istemiyorsanız, parmağınıza alyans takın.
- Gideceğiniz ülkenin kültürüne uygun kıyafetler secin. Mesela Hindistan`da kadınların şort giymesi kesinlikle yasaktır.
- Özel günler için malzemelerinizi yanınıza almayı unutmayın.
- Hamile bayanların doktor kontrolü olmadan uçağa binmesi sakıncalıdır.
Uçak ve havaalanı tavsiyeleri;
- Uçakta kuru havanın sizi rahatsız etmemesi için bol bol sıvı gıdalar alin.
- Vakit geçirmek için yanınıza kitap, bulmaca alabilirsiniz.
- Uçakta kulağınızın basınçtan korunması için sakız çiğneyebilirsiniz.
- Bazı havaalanları oldukça büyük ve 2 terminalden oluşmaktadır. Uçağınızın hangi terminalden kalkacağını öğrenmenizde fayda var.
- Birçok havaalanında havaalanı vergisi alınmaktadır. Dönüş öncesi bu miktar parayı bir kenara hazırlarsanız, havaalanına geldiğinizde para bozdurma stresinden kurtulursunuz.
- Birçok havayolu şirketi özel yemek seçenekleri sunmaktadır. Mesela vejetaryenseniz biletinizi alırken bunu bizlere belirtirseniz, uçuş sırasında size özel olarak vejetaryen yemek verilecektir. Bu özellik dindar kişiler için ideal bir opsiyondur ve çoğu kimse bu hakkından haberdar olmadığı için uçaklarda aç kalmaktadır. - Havayolu şirketleri frequent flyer programları yapıp devamlı uçanlara business uçuş bandında check-in yapma hakki, localarda dinlenme imkanları, ekstra bagaj ağırlık hakki verme, bedava bilet kazandırma gibi haklar veriyorlar. Eğer aynı havayolu yada onun anlaşmalı olduğu havayollarıyla uçuyorsanız alacağınız mil puanları ilerde çok işinize yarayan avantajlar sağlayacaktır. Bu konuda firmamızdan bilgi alabilirsiniz.
- Havayollarının Frequent Flyer kartınız varsa her uçuş öncesi tarafımızdan bilet alımı sırasında işletebilirsiniz. Bunu unutursanız, son 6 ay içerisinde yaptığınız uçuşları uçuş kartlarınızı göstererek kaydettirebilirsiniz.
Diğer Seyahat Tavsiyeleri;
- Gideceğiniz ülke ile alakalı on bilgilere ihtiyaç duyuyorsanız direkt konsolosluğa giderek broşür ve bilgileri alabilirsiniz.
- Cüzdanınızda sizin ile ilgili acil bilgiler bulundurun. Kan grubu, adres, telefon gibi bilgiler size bir şey olduğunda görevlilere oldukça faydalı olacaktır.
- Gideceğiniz ülkedeki acil telefonlar listesi de işinize yarayabilecektir.
- Seyahatiniz sırasında her konuda size yardımcı olabilmemiz için seyahat ile ilgili tüm işlemlerde firmamızı tercih edin. Biletlerde bazen ortaya çıkan ani sorunlarda firmamızın araya girmesi birçok zaman işinizi kolaylaştıracaktır.
- Yanınızda tek cüzdanla asla dolaşmayın. Başka köşelere de isinize yarayacak kadar miktar para koymayı unutmayın.
- Gittiğiniz ülkede İngilizce konuşan insan sayısı az ise acil durumlarda otellerden yârdim alabilirsiniz.
- Otellerde bavulunuzu taşıyan komiler için yanınızda daima 1 dolarlık banknotlar bulundurun.
- Yanınıza o ülke dili ile ilgili bir sözlük alabilirsiniz.
- Ülkemiz birçok ülkeden daha ucuz olduğu için, bazı ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri buradan almanız faydalı olacaktır.
- Seyahatiniz öncesinde ve seyahat boyunca yiyeceğiniz yoğurt size bakterilere karsı savunma direnci sağlayacaktır.
- Gideceğiniz ülke ile ilgili kitapları yanınızda tasıma yerine ilginizi çeken bölümlerin fotokopilerini taşıyabilirsiniz.
-Öğrenciyseniz öğrenci olduğunuzu kanıtlayan bir uluslararası öğrenci kartı çıkartabilirsiniz bu sayede müzelere indirimli girme sansı bulabilirsiniz.
Sizlere Keyifli Yolculuklar Dilerim…
Saygılarımla,